Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

broccoli

betekenis & definitie

groene groente die verwant is aan de bloemkool.

groene groente die verwant is aan de bloemkool, maar die een iets pittiger en fijnere smaak heeft.

Voorbeelden:
In Italië wordt broccoli al sinds de 17e eeuw verbouwd. Het is een veredelde bloemkoolsoort, die ook wel Italiaanse bloemkool wordt genoemd en die nu ook in Nederland wordt verbouwd. Deze groente is pittiger van smaak dan bloemkool. Broccoli bevat veel vezels, zeer veel vitamine C, veel vitamine A en B en is ruim voorzien van kalk en ijzerzouten. Bovendien is het een slanke groente: 100 gram levert slechts 20 kcal.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Elke dag eet ik groente, het liefst broccoli of spinazie.
Hermine Landvreugd, Wat kijk je zorgelijk, schatje, 1999

Bewaar broccoli hooguit enkele dagen in de groentela van de koelkast. De groente wordt snel slap.
http://www.degroentenman.nl/

Bo heeft gekookt. Aardappelen met broccoli en vissticks.
Karel Glastra van Loon, De passievrucht, 2000

De smaak van broccoli heeft niets 'koligs', maar is juist erg aromatisch en pittig.
http://www.degroentenman.nl/

< >