Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

bouillon

betekenis & definitie

aftreksel van vlees, groenten of vis.

aftreksel van vlees, vis, groenten of paddenstoelen dat bereid wordt door de ingrediënten met een groentenpakket en kruiden lange tijd te laten trekken in heet water net onder het kookpunt en dat gebruikt wordt als basis voor soepen of sauzen of als bevochtiger in andere bereidingen.
Sterk ingekookte bouillon noemt men fond. Fond is krachtiger van smaak.

Voorbeelden:
Fond is zeer geconcentreerde bouillon. Zelfgemaakte bouillon kun je op een zeer laag pitje laten inkoken tot fond. Maar let op: kant-en-klare bouillon (van bijvoorbeeld bouillonblokjes) is niet geschikt om te laten inkoken tot fond, omdat de blokjes of het poeder zijn gezouten. Wanneer deze bouillon wordt ingekookt, verdampt een groot deel van het vocht. Het overgebleven vocht is dan dus dubbelzout.
http://www.ah.nl/allerhande/vraagenantwoord/article.jsp?trg=allerhande/vraagenantwoord/article.bereiding

In midden van oven fricandeau circa 10 minuten bakken. Oventemperatuur verlagen tot 175 graden C of gasovenstand 3 en fricandeau in circa 30 minuten gaarbakken. Tussentijds af en toe royaal beschenken met bouillon.
http://members1.chello.nl/~g.dubois/linzen-01.html, 1998

Schenk de bouillon erbij en laat het vlees zachtjes met het deksel op de pan 30 minuten pruttelen.
NRC, 1993

Licht af en toe het deksel van de terrine op en vul wat bouillon bij, zodat de poularde onder blijft.
http://www.goldweb.nl/culinair/

De term "gekookte vis" is zo ingeburgerd, dat hij soms tot misverstanden aanleiding kan geven, want.... vis wordt nooit gekookt, maar altijd gepocheerd. Dit wil zeggen dat het water of de bouillon, waarin u de vis wil "koken" net tegen de kook aan moet zijn en vooral niet borrelen.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/artikelen/artikelen.htm

Enkele, in stukken gesneden, gedroogde paddestoelen kunnen een bouillon of fond extra veel smaak geven, laat ze vanaf het begin met de bouillon meetrekken.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

Selderij. Een keukenkruid dat niet meer uit onze keuken is weg te denken. Het kruid maakt deel uit van gemengde soepgroenten en wordt ook bij het maken van bouillon gebruikt.
http://www.hollandsepot.dordt.nl/producten/producten.htm

< >