Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 29-10-2020

bodyshaming

betekenis & definitie

het bekritiseren van iemands lichaam.

het publiekelijk bekritiseren van iemands lichaam, vooral als dat te dik of te dun beoordeeld wordt en vaak met het doel de persoon in kwestie belachelijk te maken; algemener ook: het openlijk bekritiseren van iemands uiterlijk.

Voorbeelden:
Eind september plaatste Jani Kazaltzis een foto van hem en Astrid Bryan op Instagram om haar nieuwe programma aan te kondigen, maar het leuke nieuws werd helemaal overschaduwd door negatieve commentaren op het figuur van Astrid. "Zelfs als ik een foto van een mooie zonsondergang post, roept iemand dat ik steak moet eten", vertelt ze. Samen zeggen ze nu 'nee' tegen bodyshaming en haat op het internet met een speciale kalender.
http://www.hbvl.be/cnt/dmf20170109_02664616/jani-en-astrid-bryan-gaan-naakt-tegen-bodyshaming, 9 januari 2017

Bodyshaming is overal. Van social media, de sportschool, zwembad tot op het schoolplein. Het bespotten van anderen lijkt soms wel een sport, vooral bij BN-ers. Alles wordt onder een vergrootglas gelegd. Elke putje, puistje, rimpeltje, striae of vetrandje wordt gespot. Oordelen zonder inhoud of kennis. Wat hebben we het toch druk met een ander. Phoe!!
https://www.mamsatwork.nl/bodyshaming-onzekerheid/, 16 april 2017

Stop de bodyshaming. Omarm je bierbuik. Het Duitse biermerk Bergedorf heeft de rollen omgedraaid en mannen in hun onderbroek laten poseren als een stel zwangere vrouwen die vol liefde en genegenheid glimlachen naar hun bierpens. Want er is immers niets dan waar mannen meer van houden dan bier. Feilloze Duitse logica.
http://www.flabber.nl/artikel/duitse-bierbrouwer-heeft-briljante-campagne-waarin-mannen-hun-bierbuik-laten-zien-als, 30 juni 2016

Het Parool noemde het programma "sneu en gênant". Hoewel dat niet onwaar is, kunnen we nog wel een stapje verder gaan dan dat. Gênant is maandverband dat aan je schoenzool plakt tijdens een vergadering. "Dik of zwanger" is meer dan dat: het programma is seksistisch en het is bodyshaming. Het zijn namelijk specifiek vrouwen die als object van vermaak worden neergezet op basis van hun lichaam.
http://vileine.com/2017/04/11/repost-nederland-is-weer-een-bodyshaming-tv-programma-rijker/, 11 april 2017

De vraag is eigenlijk, als we weten hoeveel schadelijke gevolgen bodyshaming kan hebben, waarom doen we het dan? Waarom als we boos, geërgerd, geïrriteerd of geïntimideerd zijn door iemand, geven we standaard kritiek op hun uiterlijk? Het is makkelijk schieten.
http://fitgirlcode.nl/bodyshaming-dik-en-dun/, 8 september 2016

Anno 2015 is het - gelukkig - stilaan not done om iemand te beoordelen op basis van zijn of haar uiterlijk. Het is een onderwerp dat bij iedereen gevoelig ligt, of je nu een maatje 34 of 44 heb. Maar wat blijkt nu: naast een serieus gekwetst ego kan bodyshaming ons ook fysiek ziek maken.
http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/2415120/2015/08/07/Nog-een-reden-om-nooit-meer-aan-bodyshaming-te-doen.dhtml, 7 augustus 2015

< >