Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

bakkeljauw

betekenis & definitie

klipvis.

klipvis; gedroogde, gezouten vis (meestal kabeljauw), die met name in de Antilliaanse en in de Spaanse, Portugese en Kaapverdiaanse keuken gebruikt wordt.
In Suriname worden ook de varianten bakkeljouw of bacalao gebruikt.

Voorbeelden:
Deze laatste was het die de moestuin aanlegde en twee keer per week hun keuken bezette om pom, moksi metie en bakkeljauw met kousenband klaar te maken, wat spoedig hun lievelingsgerechten werden.
Margriet de Moor, Kreutzersonate, 2001

Als voorname eiwitbron wordt veel kippevlees gebruikt; andere kenmerkende eiwitbronnen zijn bakkeljauw (gedroogde, gezouten kabeljauw) en zout vlees (gezouten rundvlees), die eveneens door de kolonisten werden geïntroduceerd, net als zuurkool, gedroogde erwten en bonen.
http://www.google.nl/search?q=cache:jk3PAKOC8XMJ:www.efa.nl/opleidingen/pabo/voeding.doc+dankgebeden+site:.nl=nl

Eri Eri (Aardvruchten met bakkeljauw) [...]. Bereidingswijze: De bakkeljauw in stukken snijden en voorkoken om te ontzouten.
http://www.surinaamseten.nl/showrec.php?IDREC=51

< >