classicistische meubelstijl in Engeland ca. 1790-1805, in Amerika ca. 1795 1820, gebaseerd op de ontwerpen van Thomas Sheraton. Zijn ontwerpen munten uit door sierlijkheid en goede proporties.
De stijl staat onder invloed van Robert Adam (wat vooral blijkt uit zijn stoelontwerpen en ornamenten, zoals hervormen, vazen, trofeeën, paterae, noeud de ruban. urnen, en wordt ook beïnvloed door de Louis xvi- en Directoire-stijl (hetgeen blijkt uit de vormen van bepaalde soorten meubelen zoals de canapé, de duchesse en de commode, en uit het toepassen van bronsbeslagen inlegwerk). Van eigen inventiviteit getuigt een aantal combinatie-meubelen. zoals het tafel-bed, het stoel-bed en de harlequintable. De meubels zijn in hun grondvorm geometrisch, met scherpe, eenvoudige contouren en slanke lijnen, benadrukt door cannelures maar meer nog door rudentures. De poten zijn rank en naar onderen verjongd; kenmerkend is verder het gebruik van loodrechte verticalen. zoals bijv. stoelruggen met een in drieën verdeeld middenstuk. Schildvormen, ovale of ronde vormen zijn voor Sheraton ongebruikelijk. behalve bij kamerschermen. Mahonie- en satijnhout werden het meest als fineer gebruikt, soms met verschillende contrasterende houtsoorten of messing lijstjes.
Ook gebruikte hij veel beuke- en grenehout, dikwijls beschilderd en versierd met medaillons en plaketten naar de manier van A. Kauffmann en A.P. Zuchi. Stoelen van beukehout e.d. zijn dikwijls verguld. of zwart, groen of wit geschilderd met een contrasterende geschilderde of vergulde decoratie; messing beslag. De driespant komt veel voor onder tafels, schermen en piëdestals. Typische meubels uit die tijd zijn pedestal sideboard. gestoffeerde banken en canapés, hoge. smalle boekenkasten met glazen deuren met roedeverdeling, zeer sierlijke en fraai afgewerkte vuur- en tochtschermen, soms gelakt, beschilderd, bekleed met satijn e.d. en talrijke tafels. zoals Pembroke-table, sofa-table, speel-, werk- en toilettafels, drumtable, rent-table en schrijfmeubelen, zoals het cilinderbureau, de Carlton-house-desk, de bonheur du jour enz.
De latere ontwerpen van Sheraton tonen de invloed van het neo-grec, vermengd met oud-Egyptische motieven, gepropageerd door Thomas Hope. Deze zijn doorgaans minder licht en sierlijk en missen de harmonie tussen lijnenspel en decoratie.