Delftse plateelbakkerij die van 1654 tot 1792 heeft bestaan. Van 1654 tot 1671 was Jacob Wemmersz met Rochus Hoppesteyn eigenaar; na Wemmersz' dood werd de plateelbakkerij voortgezet door zijn weduwe tot 1679. in welk jaar haar zoon Rochus Jacobsz. haar opvolgde.
Toen ook hij in 1692 was gestorven, verkocht zijn weduwe het bedrijf aan Lieven van Dalen. Het aardewerk uit de periode van Jacob Wemmersz. Rochus Hoppesteyn en de zoon van Jacob (1654-1692) behoort tot het mooiste Delfts dat ooit werd gemaakt. De vele met het monogram IW gemerkte stukken beslaan een periode van bijna veertig jaar; de plateelschilders die met zoveel smaak het vele sieraadwerk gedecoreerd hebben zijn echter onbekend gebleven. Produkten uit deze bloeiperiode zijn Kaapse schotels en ander blauw aardewerk gedecoreerd met taferelen ontleend aan de Griekse mythologie en de bijbel; voorts landschappen en Chinese motieven. Rochus Hoppesteyn aan wie de initialen RIHS worden toegeschreven, heeft zich onderscheiden door een eigen stijl waarvan zijn polychrome decors in groen, blauw, rood en goud met het typische ‘Hoppesteyn-randje’ (symmetrisch rankendecor) getuigen.
Beroemd is bij de blauwe decoratie de prachtige mat-blauwe, soms paarsachtige kleur uit de periode Wemmersz Hoppesteyn. Onder Lieven van Dalen (1692-1730) is voor zover bekend geen blauw of polychroom aardewerk vervaardigd ; karakteristiek is aardewerk met een olijfgroen of donkerbruin fond waarop in een veelkleurig decor bloemtakken en insekten zijn geschilderd. Merken: IW (Jacob Wemmersz). RIHS (Rochus Hoppesteyn). soms met morenkop (1671-1692) en LvD (Lieven van Dalen ( 1692-1730).