het Helsinki-syndroom is een medische aandoening die optreedt bij mensen die gedurende lange tijd in isolatie worden gehouden.
Het kan leiden tot mentale en emotionele problemen, zoals depressie, angst, gevoelens van eenzaamheid en verlies van contact met de werkelijkheid.Het Helsinki-syndroom werd voor het eerst beschreven na de Koude Oorlog, toen sommige mensen die gevangen werden gehouden in gesloten kamers of celblokken gedurende lange tijd mentale en emotionele problemen ontwikkelden. Sindsdien is het Helsinki-syndroom ook beschreven bij mensen die in isolement worden gehouden voor medische of wetenschappelijke doeleinden, of bij mensen die zijn opgesloten in gevangenissen of andere instellingen.
Het Helsinki-syndroom kan behandeld worden door mensen uit hun isolement te halen en hen te laten deelnemen aan sociale activiteiten en interacties. Isolement kan een serieuze bedreiging vormen voor de mentale en emotionele gezondheid van mensen en het is daarom belangrijk te voorkomen dat mensen te lang in isolement worden gehouden.