Door gebruik te maken van allerlei kunstmatige methoden, door beïnvloeding en propagering van natuurlijke procédes in een milieu van water en bodem is het mogelijk tot een teelt van verschillende soorten vis te komen, die voor de mens van belang zijn. Men onderscheidt 2 soorten v., de kunstmatige en de natuurlijke v.
De kunstmatige v. (forel en zalm) is een aaneenschakeling van procédés, waarbij de menselijke hand zowel de bevruchting van eieren door homvocht, als de ontwikkeling tot embryo en vis regelt en leidt. Het aldus ontstane product wordt op een viskwekerij gevoed met van buiten af aangevoerde dierlijke eiwitten (vlees of vis). Een dgl. bedrijf is als zodanig te vergelijken met een stalbedrijf. Het product kan ook als pootvis worden uitgezet, waarna het zich zelf in het nieuwe milieu natuurlijkerwijs moet voeden. Kunstmatige v. vindt voorn. toepassing in de gematigde en de subarctische zones. De natuurlijke v. is een aaneenschakeling van procédés, waarbij de menselijke hand zo nu en dan even regelend werkt, maar waarbij de vis zelf voor voortplanting en ontwikkeling moet zorgen.
Een dgl. bedrijf is te vergelijken met veeweiderij. Door gebruik te maken van de Dübisch-methode, waarbij naargelang de vis bescherming of voedsel nodig heeft, kleine broedvijvers, middelgrote strekvijvers en grote groeivijvers worden ingeschakeld, kan men een product verkrijgen, dat handelswaarde heeft, hetzij als eenzomerige pootvis (tweezomerig voor uitzetting in met roofvis bezette wateren), hetzij als meerzomerige consumptievis. In Ned. zijn de gekweekte vissoorten karperachtigen en zeelt, zelden snoek of baars. In de tropen wordt zowel wat de tambakbedrijven als wat de wadocks betreft een zelfde Dübisch-methode toegepast. Vissoorten in zoutwatermilieu voorn. bandeng en garnalen, in zoetwater ikan, mas, goerami, tawes, nilem en allerlei karperachtigen.
Terreinen, die in aanmerking komen voor de exploitatie van een visteeltbedrijf, moeten naargelang dat voor het bedrijf nodig is, onder water kunnen worden gezet of kunnen worden drooggelegd (z. verder Visvijver).