IBM

IBM Research

Gepubliceerd op 28-01-2016

2016-01-28

IBM research

betekenis & definitie

IBM Research is het onderzoekslaboratorium van het Amerikaanse technologieconcern IBM. Wereldwijd werken drieduizend onderzoekers aan betere computers en software.

IBM Research is IBM's onderzoek- en ontwikkeling divisie. Het is de grootste industriële research organisatie in de wereld, met twaalf laboratoria op zes continenten. Het begon in 1945 met de opening van de Watson Scientific Computing Laboratorium aan de Columbia University.

In Zürich staat aan de Zürichsee een van de twaalf onderzoekslabs. Daar werken ongeveer vierhonderd onderzoekers, afhankelijk van het aantal studenten dat meewerkt. Hofleverancier is de lokale ETH universiteit, maar ook studenten van de technische universiteiten Delft, Eindhoven en Twente komen naar Zwitserland om te leren. Het lab bestaat al zestig jaar en heeft twee Nobelprijzen op zijn naam staan. In totaal heeft IBM Research 5 Nobelprijzen op zijn naam staan.

Een groot deel van de onderzoekers werkt aan dat ene doel: computers en software sneller, slimmer, compacter en energiezuiniger maken. Voormalig IBM Research John Kelly schreef hier een boek over: Smart Machines, IBM’s Watson and the Era of Cognitive Computing.

IBM behaalde in 2015 een omzet van $81,7 miljard en gaf $5,4 miljard  (6% van de totale omzet) uit aan innovatie. Het diende maar liefst 7.534 patenten in, waarmee het op 1 na het innovatiefste bedrijf ter wereld is (1. Samsung met 8,090 patenten).