Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Europese Centrale Bank

betekenis & definitie

De Europese Centrale Bank (ECB) is de grootste bank in Europa die toeziet op de stabiliteit van de prijzen in de eurozone. Hiermee bepaalt de Europese Centrale Bank grotendeels de koers die wat betreft economisch beleid binnen de eurozone wordt uitgezet.

Hoewel de Europese Centrale Bank toeziet op de prijsstabiliteit binnen de eurozone, is zij in de praktijk niet bij machte om hier directe invloed op uit te oefenen. Het belangrijkste middel dat de ECB kan inzetten is het aanpassen van de rente. De ECB kan de rente verlagen, waardoor het goedkoper wordt om te lenen en prijzen zullen stijgen, maar kan de rente ook verhogen, waardoor het duurder wordt om te lenen en de prijzen vervolgens zullen dalen. De rente is hierdoor het belangrijkste instrument dat de ECB kan inzetten tegen stijgende prijzen.

Naast de primaire taak van het bewaken van de prijsstabiliteit heeft de Europese Centrale Banken een aantal andere activiteiten. Hiertoe behoren het uitvoeren (alsmede bepalen) van het monetair beleid binnen de eurozone, toezicht houden op de reserves van alle landen die deel uitmaken van de eurozone en het uitgeven van chartaal geld binnen de eurozone.

In 2014 werd besloten dat de ECB ook als toezichthouder dient op te treden voor alle nationale banken van landen binnen de eurozone. Het doel hiervan is toezien op het beleid van grote, nationale banken, waardoor er geen onverwacht beleid wordt gevoerd en de balans tussen de verschillende banken intact blijft. Hiermee is de ECB een van de hoeders voor een economische of financiële crisis.