Er zijn verschillende zijden stoffen, die bij de behandeling met vocht dof worden. Daarom verdient het aanbeveling om eerst te probeeren of men de vlek met een droog watje kan wegwrijven.
Verdwijnt de vlek op deze wijze niet, dan neemt men zijn toevlucht tot water, benzine, tetra of een andere vloeistof. Met benzine mag men niet werken in een vertrek, waar vuur of licht is, want een mengsel van lucht en benzinedamp is licht ontplofbaar. Wij wezen reeds meermalen op dit gevaar, maar herhalen de waarschuwing nog eens.Ook kan men gebruik maken van verwarmde witte terpentijn, die voor dit doel bij kleine hoeveelheden in een bakje met heet water verwarmd wordt, daar ook terpentijn licht ontvlambaar is en dus niet op het vuur mag staan! Men moet, als men vlekken uit zijde wil maken, vooral in de rondte wrijven, daar anders de zijden draden licht opschuiven. Is het een teer weefsel, dus dunne zijde, dan legt men liever een papje van magnesia en benzine op de vlek, laat dit opdrogen en klopt of wrijft het daarna af.
Het is, over het algemeen genomen, een moeilijk werkje om vlekken te verwijderen uit zijden weefsels, vooral als deze weefsels teer zijn en subtiele kleuren hebben. En vooral als men niet precies weet, hoe of waardoor de vlekken ontstaan zijn.
In de meeste gevallen kan men vlekken uit zijden weefsels verwijderen als men ze wrijft met een droog watje of met een lapje van dezelfde stof, gedoopt in warm water. Crêpe of zijde, die over de geheele oppervlakte vuil of smoezelig is geworden, wascht men het beste in een lauw sopje van ammoniakzeep.