De beste tijd voor het maken van sachets is die, waarin de rozen bloeien. Want gedroogde rozeblaren verspreiden een aangenamen, zachten geur en behoeven, in zijde bewaard, eerst na betrekkelijk langen tijd vernieuwd te worden.
Men droogt de teere rozeblaadjes voor dit doel in de schaduw en sluit ze daarna in een zacht verwarmden oven. Als ze voldoende zijn ingedroogd, wrijft men ze tot poeder. Vooral witte rozen leenen zich uitstekend voor dit doel.Maar als rozentijd weer voorloopig tot het verleden behoort, nemen we onze toevlucht tot andere geurige gewassen, waartoe in de eerste plaats het lavendelkruid in aanmerking komt. Gedroogde lavendel is bij eiken drogist te verkrijgen, zoo goed als thijm, kruizemunt en karwijzaad. Wie geurige sachets wil maken, vermenge 250 gram lavendelbloemen zonder stelen met 16 gram thijm, 16 gram kruizemunt, 8 gram kruidnagelen en 8 gram gebroken karwijzaad, stampt alles goed dooreen met 32 gram zout en vult er sierlijke zakjes mee van neteldoek, zijde, crêpe of welke stof men wenscht te nemen, mits deze dun en soepel is. Een smal zijden lintje in dezelfde of afstekende kleur, een miniatuurborduurwerkje op het zakje zelf, voltooien dit eenvoudige knutselwerk.