Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Email

betekenis & definitie

Vooral hier geldt het parool „een goede behandeling verzekert een lang leven.” Want al zijn de pannen en ketels ook van de allerbeste kwaliteit, als er ruw of verkeerd mee wordt omgesprongen, raken ze al gauw in verval. Wie het gevreesde afschilferen wil voorkomen, moet de volgende tien geboden in acht nemen:

1°. Laat geen vloeistof tot den laatsten druppel in pan of ketel verkoken.
2°. Giet nooit koud water in een heete pan.
3°. Laat émail nooit vallen en zet het niet hard neer op marmer of steen.
4°. Zet geen pan droog op het vuur.'
5°. Zet een pan, die kokendheet is, niet direct op een kouden ondergrond. Door de plotselinge afkoeling kan het émail springen.
6°. Zet de pannen na het gebruik met lauw water weg en wasch ze daarna in warm zeepsop. Is er aanzetsel in, dat .nog te vast zit, boen dit dan weg met Brusselsche aarde of zandzeep. Is dit niet mogelijk, doe dan nog wat water in de pan opdat de korst verder los kan weeken.
7°. Krab nooit met messen of andere harde voorwerpen het vuil af, maar gebruik een harden panneboender. Of kook de pannen uit met sodawater. In de meeste gevallen zal het vuil dan loslaten.
8°. Zien de pannen er wat goor en onfrisch uit, boen ze dan uit met verwarmd bleekwater, waarin wat azijn is gemengd, en zorg er voor, vaak en goed na te spoelen.
9°. Maak geëmailleerde kachels en fornuizen schoon met warm zeepsop, droog ze en wrijf ze dan na met witte of zwarte meubelwas.
10°. Boen geëmailleerde teilen uit met Brusselsche aarde en zeep, spoel ze goed na en droog ze met een zeemleeren lap. Mocht het émail bruin aangeslagen zijn, wrijf het dan af met bleekwater en azijn.

De ondervinding heeft geleerd, dat, waar eenmaal een stukje émail van kookgerei is afgestooten, de ijzeren onderlaag snel gaat roesten en spoedig doorslijt, ook als het afgestooten plekje niet grooter is dan een speldeknop. Voorzichtigheid zij dus aangeraden, voorzichtigheid vooral bij het

schoonmaken, dat, wat den buitenkant der pannen aangaat, moet geschieden door afboenen met heet sodawater en, als de pannen nog vochtig zijn, ze na te wrijven met een in krijt gedoopten doek. Naspoelen met lauw water en goed afdrogen.

De geëmailleerde koekepan moet op dezelfde manier behandeld worden als het andere keukengerei, uit dit materiaal vervaardigd. Men zorge steeds, de beste kwaliteit émail te krijgen!

< >