Encyclopedie van huisdieren

R. Midgley (1979)

Gepubliceerd op 15-05-2021

Krokodillen

betekenis & definitie

Afgezien van de giftige slangen zijn de krokodillen wel de meest gevreesde dieren wat de reptielen betreft. Toch zijn deze grote dieren ook wel ooit als goden vereerd en dat is nog het geval in de krokodillenvijver bij Karachi (Pakistan).

Als menseneters hebben krokodillen een slechtere reputatie dan de alligators. Voor beide families dient men echter respect te hebben. Het zijn grote, hagedisachtige dieren die in staat zijn een tamelijk grote prooi te grijpen, onder water te trekken en in stukken te scheuren. Zelfs jonge dieren kunnen algemene beten toebrengen. Op den duur worden veel dieren (vooral alligator en kaaiman) tammer door het vaak hanteren maar te vertrouwen zijn ze nooit helemaal. Er is grote kennis van zaken nodig om deze dieren goed te kunnen verzorgen.Toch zijn er wel mensen die een jonge alligator of kaaiman als huisdier genomen hebben. Binnen een jaar of vijf kwamen die mensen tot de ontdekking dat de dieren te groot geworden waren om ze te kunnen hanteren en te huisvesten. Waarheen moet men dan met zo’n huisdier? Er zijn verhalen dat er alligators zouden leven in de riolen van New York. Om van de jonge dieren af te komen zouden de bezitters ze door de w.c. gespoeld hebben. Met een halfvolwassen krokodil is zelfs deze onwaardige manier van afdanken niet mogelijk.

Kenmerken

1 Afsluitbare neusopeningen.
2 Afsluitbare ooropeningen.
3 Krachtige kaken.
4 Bek kan onder water geopend worden, zonder dat er water in de luchtpijp komt.
5 Zwaar, cilindervormig lichaam.
6 Kan korte afstanden goed lopen.
7 Voorpoten korter dan achterpoten.
8 Zwemvliezen.
9 In opperhuid hoornschilden en in lederhuid beenplaten.
10 Zijdelings afgeplatte staart voor het zwemmen.
11 Direct zonlicht is nodig.
12 Warmte nodig.
13 Voortplanting door eieren.

Hanteren.

het is het beste zo’n dier nooit beet te pakken. Werkwijze anders: De ene hand grijpt net achter de kop (duim aan de ene kant; de vingers er tegenover aan de andere zijde). Het lichaam wordt met de andere hand ondersteund, terwijl meteen de achterpoten in bedwang worden gehouden. Handschoenen van stevig leer zijn wel aan te bevelen. Bij grote dieren zullen er twee mannen nodig zijn.

Voeren.

Krokodillen zijn vleeseters en hebben veel calcium en vitamine D nodig.

Krijgen ze een tekort aan deze stoffen, dan treden misvormingen op aan beenderen en tanden.

Gavialen eten enkel vis. Andere eten ook dode muizen, ratten en andere gewervelde dieren. Ook wel vissen en vogels.

Voer kleine prooidieren die met huid en haar verslonden kunnen worden. Jonge krokodillen hebben nooit stenen in de maag; volwassen exemplaren wel. Men denkt wel dat deze stenen ingeslikt worden om duiken mogelijk te maken.

Families

Er zijn drie families te onderscheiden

naar de vorm van kop en snuit.

1 Krokodillen (Crocodylidae). De lange snuit loopt taps toe. De tanden grijpen in elkaar, maar de grootste tand van de onderkaak blijft aan de buitenkant van de bek zichtbaar ook als de bek gesloten is.
2 Alligators (Alligatoridae). Tot deze familie behoren eveneens de kaaimannen. Ze hebben bredere snuiten dan krokodillen. Bij gesloten bek is de vierde tand van de onderkaak onzichtbaar.
3 Gavialen (Gavialidae) hebben een erg smalle snuit en ook de schedel is anders gevormd. Bij mannetjes is de punt van de snuit van knobbels voorzien en dus hoger. Gavialen zijn erg aan water gebonden; de poten zijn zwak. De zwemstaart is echter goed ontwikkeld.

Overgebleven krokodilsoorten

De nog overgebleven krokodilsoorten worden ingedeeld in de families Alligatoridae (Alligators), Crocodylidae (Echte krokodillen) en Gavialidae (Gavialen). Als de Chinese krokodil - die wellicht uitgestorven is - komen alle alligators in Amerika voor. Meerdere soorten kaaimannen leven in Zuid-Amerika. Verspreid over de wereld, in tropisch klimaat, leven de echte krokodillen. Bij gesloten bek is de grootste tand van de onderkaak van buiten te zien.

In Afrika komen drie soorten voor: de Nijlkrokodil, de Pantserkrokodil en de Westafrikaanse dwergkrokodil.

In Azië komen Kamkrokodillen en Moeraskrokodillen voor; de eerste ook in Oceanië. Zoetwaterkrokodillen leven op Nieuw-Guinea. En in Australië is de Australische krokodil te vinden. Tot een apart geslacht wordt de Ganges gaviaal gerekend, vanwege de geheel afwijkende schedelvorm.

1 Brilkaaiman (Caiman crocodilus). Z Amerika; 180 cm; grijsachtig; jonge exemplaren met bruine banden; de naam is te danken aan een dwarsrichel tussen de ogen.
2 Mississippi alligator (Alligator mississippiensis). Z.O. van de U.S.A.; 490 cm; volwassenen zwartachtig jonge exemplaren zwart en geel.
3 Westafrikaanse dwergkrokodil (Osteolaemus tetraspis). W.-Afrika; 180 cm; grijs-zwart, korte snuit soms iets omhooggebogen.
4 Gangesgaviaal (Gavialis gangeticus). India; 460 cm; donkergrijs, lange, slanke snuit. Net als bij de andere krokodillen worden de eieren op het land gelegd, meestal op zandbanken.

< >