Hoewel er verschillende andere soorten bestaan, is de Syrische goudhamster het meest voorkomende huisdier. Alle goudhamsters die nu als huisdier worden gehouden stammen af van een dertien-tal van deze diertjes, in 1930 ontdekt in het Midden-Oosten door een professor die een onderzoek deed naar aanleiding van een aantekening over ’Syrische muizen’, die in het oude Assyrië door kinderen als huisdieren in kooien werden gehouden.
Het aantal goud- of Syrische hamsters in gevangenschap is thans veel groter dan dat van de in het wild levende. Behalve de originele roodbruine, zijn hamsters nu ook verkrijgbaar in verschillende andere kleuren en met verschillende vachten. Het zijn schone, geurloze diertjes die een ruime kooi nodig hebben en een constante, warme temperatuur. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te verzorgen en zijn maar zelden ziek, mits ze beschikken over een gezond, vers dieet en voldoende beweging.Syrische goudhamster. (Mesocricetus auratus) 11 cm; oorspronkelijk roodbruin met grijze buik, nu ook wit, schildpad, gestreept enz; sommige hebben een fluweelachtige vacht. Eigenschappen
1 Stevig lichaam met vacht.
2 Stompe staart.
3 Korte poten.
4 Kleine oren.
5 Stompe neus.
6 Grote wangzakken.
7 Op handen lijkende voorpootjes.
Gedrag.
Hamsters zijn nachtdieren; 's nachts kunnen ze luidruchtig zijn en ze bijten soms als ze overdag worden gewekt. Ze zijn anti-sociaal, en volwassen diertjes moeten alleen worden gehouden daar ze anders gaan vechten. De temperatuur moet 18-24°C bedragen daaronder worden ze slaperig. Voldoende voorzieningen voor beweging zijn een vereiste om verlamming te voorkomen. Hamsters zijn slechte klimmers en hebben bescherming nodig tegen hoogten. Van nature zijn het holbewoners.
Hanteren.
Hamsters moeten dagelijks worden opgepakt om hen tam te houden. Het oppakken: til de hamster, voordat hij tam is, op bij het losse vel achter de kop; als hij tam is, pak dan de hamster op door zachtjes de hand om hem heen te houden. Vermijd elke plotselinge beweging die hem bang zou kunnen maken. Laat een hamster nooit vallen van een hoogte van meer dan 20 cm daar ernstige verwonding waarschijnlijk is.
Voedsel.
Het beste voor hamsters is een dieet van hamstervoer, tarwe, fijn-geperste haver, pinda’s, peentjes, appel, sla, kool, waterkers en af en toe kruimels vlees.
Vers drinkwater moet steeds aanwezig zijn.
Zorg ervoor de groenten te wassen en introduceer nieuw voedsel geleidelijk aan. Geef elke avond 10 g voedsel. Overtollig voedsel bewaren de hamsters in hun wangzakken.