Châteaux Latour betekenis & definitie

Uit de perfecte documentatie van Châteaux Latour blijkt dat het domein zijn naam ontleent aan een 14e-eeuwse versterking, Tour de Saint Maubert. Deze werd in 1378 veroverd door de Engelsen. Na hun vertrek uit Aquitanië in 1453 (beslissende slag bij Castillon) vernietigden de Fransen het fort geheel.

De toren die nu bij het chateau staat, dateert uit 1625 en was van oorsprong een duiventoren. Vermoedelijk bouwde men hem met stenen van de verdwenen burcht. Na vele generaties van Franse eigenaars kwam Latour - dit keer op vredige wijze - opnieuw in Engelse handen. Dit gebeurde in 1962, waarna een alomvattend investeringsprogramma plaatsvond. Zo kwamen er roestvrij-stalen gistingstanks, een drainagesysteem voor de wijngaard en comfortabele bungalows voor de werknemers.

Inmiddels is Châteaux Latour weer Frans: de groep Allied Lyons verkocht het landgoed in juli 1993 aan Franqois Pinault. De aan de zuidzijde van Pauillac gelegen wijngaard ligt voor circa drie kwart op een imposante kiezelheuvel rond het chateau. Met 80% van de aanplant is cabernet sauvignon de heersende druivensoort. Latours wijn laat zich alleen in superlatieven omschrijven. Het is een majestueuze creatie die substantiële, rijpe tannines combineert met een geconcentreerde, gespierde en tegelijk schitterend geschakeerde smaak. Veel voorkomende nuances zijn die van rijpe zwarte bessen (vaak overvloedig aanwezig, samen met soms zwarte kersen), gebrande noten, leer, drop en laurier, en het best mogelijke hout (inclusief romige vanille). De kleur is vrijwel altijd zeer donker, de finish minutenlang. Ook in lichte jaren biedt de wijn gewoonlijk een zeer hoge kwaliteit - die dan vaak door geen enkele andere Bordeaux wordt geëvenaard. Ook de tweede wijn, Les Forts de Latour, behoort in zijn soort tot de beste van Bordeaux. Châteaux Latour, kortom, is een bolwerk van kwaliteit.

eig. Francols Pinault opp. 65 ha prod. 34.000 druiven B cs 80% MER 15% CF 4% pv 1% 2e wijn Les Forts de Latour; "Paulliac"

Gepubliceerd op 30-03-2017