Châteaux Lafite Rothschild betekenis & definitie

Wie Châteaux Lafite Rothschild van de weg af ziet, zal weinig verschil kunnen ontdekken tussen het huidige kasteeltje en dat op de oude gravure van het sobere, stijlvolle etiket.

Het bouwwerk oogt nog net zo als honderden jaren terug, met zijn beide haaks op elkaar staande vleugels, zijn peperbustorentje in de hoek, de twee zijtorens en het verhoogd aangelegde, laag ommuurde park. Zelfs de salons ademen de sfeer van weleer. Toch is er op Lafite de laatste decennia veel veranderd - zij het voornamelijk in de kelders. De gistkuipen van Bosnisch eikenhout werden vervangen door tanks van roestvrij staal, en in 1989 kwam een opmerkelijke cirkelvormige chai gereed. Naar deze tempelachtige ruimte verhuist de wijn voor zijn tweede periode op vat, na twaalf maanden in de eerstejaarskelder te hebben doorgebracht. De totale fustlagering duurt anderhalf tot twee jaar, en er worden uitsluitend nieuwe barriques gebruikt. Veranderingen vonden ook plaats in het management: in 1975 nam baron Eric de Rothschild de leiding over van zijn oom Elie.

De wijn van datzelfde jaar bewees dat een relatief zwakke, ruim een decennium durende periode voor Lafite Rothschild voorbij was: sindsdien schittert deze Ier grand cru classé opnieuw in volle glorie. De wijn heeft een gratie die je eerder zou associëren met Margaux dan met Pauillac, en tegelijk een aristocratische allure. Op geniale wijze hebben natuur en mens een compositie gecreëerd met dezelfde verfijnde rijkdom als een pianoconcert van Mozart, een wijn met een perfecte harmonie tussen puur, rijp, besachtig fruit, zachte kruiden, cederhout, potloodslijpsel en prachtig versmolten, fijne tannines. Dit complexe geheel krijgt op den duur dan ook nog een zijdeachtige structuur en heeft een eindeloze afdronk.

eig. Domaines Barons de Rothschild opp. 94 ha prod. 27.500 druiven B cs 70% MER 20% CF 10% ov. wijndomein(en) o.a. Châteaux Rieussec (Sauternesj, Châteaux l'Evangile (Pomerol); Châteaux Duhart-Milon (Pauillac)

Gepubliceerd op 30-03-2017