Bordeaux wijnatlas en encyclopedie

Hubrecht Duijker (1997)

Gepubliceerd op 06-04-2017

Château Figeac

betekenis & definitie

Iedereen die het voorrecht heeft gehad op Figeac rondgeleid te worden door de eigenaar Thierry Manoncourt, zal een geologiecollege hebben ontvangen. Want maar al te graag legt deze uit dat dit domein een der zeldzame in Saint-Emilion is met een dikke, goed gedraineerde laag kiezel in de ondergrond - een laag vergelijkbaar met die van de eerste crus in de Medoc. Ook het aangrenzende Cheval Blanc heeft voor een deel een uit graves bestaande ondergrond. De beplanting van Figeacs akker is atypisch voor Saint-Emilion, want cabernets zijn in de meerderheid, wat sterk meehelpt om de wijn totaal anders te maken dan die van de hoger geclasseerde aartsrivaal Cheval Blanc; in rijpe vorm wordt Figeacs wijn bijna Médoc-achtig van karakter.

Kenmerkend voor deze wijn is een al vroeg aanwezige fluwelen élégance, terwijl deze premier grand cru classé toch ook rijpingspotentieel bezit. Cassisfruit van de cabernet sauvignon (35% van de aanplant) is eveneens present, met soms plantaardige tonen en altijd het best mogelijke hout (van uitsluitend nieuwe vaten). Het is geen wijn die de zintuigen overweldigt - behalve misschien de rijke jaren, zoals 1982, 1985 en 1990 - maar ze wel streelt. De naam Figeac komt van de familie Figeacus. In de 18e eeuw was het landgoed uitgegroeid tot een ruim 200 ha tellende heerlijkheid, de grootste van Saint-Emilion. Deze werd in de eeuw daarna opgesplitst.

eig. Thierry Manoncourt opp. 40 ha prod. 18.000 druiven B CS 35% CF 35% MER 30% 2e wijn La Grange Neuve de Figeac ov. wijndomein(en) Château de Millery (St-Emilion)