Château Ausone betekenis & definitie

Dit château ontleent zijn naam aan de Romeinse dichter en consul Ausonius, maar er bestaat geen zekerheid of diens villa op deze plek heeft gestaan. Wel is het voor te stellen dat deze Romein hier graag zou hebben gewoond, want het château troont op de rand van een hoog, door druivenstokken bedekt plateau dat een schitterend uitzicht biedt over de heuvels van Saint-Emilion. Na een betrekkelijk zwakke periode, die duurde van eind jaren '40 tot half jaren '70, keerde Ausones wijn opnieuw terug bij de top. Hiervoor verantwoordelijk was de in 1975 gearriveerde nieuwe régisseur Pascal Delbeck, die veel verbeteringen doorvoerde en het potentieel van de kleine, veel oude ranken tellende wijngaard optimaal benutte.

In zijn jeugd is deze Saint-Emilion meestal gereserveerd en introvert, met substantiële tannines: het is een wijn die per definitie moet rijpen, meestal 15 a 20 jaar. Pas dan toont hij zijn ware grootheid, en is het net alsof er een schatkamer vol schakeringen wordt geopend: verleidelijk, rijp, besachtig fruit, toastachtig hout, exotische specerijen, minerale aroma's. Er is geen Saint-Emilion met zo veel Médoc-achtige stijl en verfijning.

eig. Indivision Dubois-Challon-Vauthier opp. 7,3 ha prod. 2.000 druiven B MER 60% CF 40% ov. wijndomein(en) o.a. Château Belair (St-Emilion); Château Moulin Saint-Georges (St-Emilion)

Gepubliceerd op 06-04-2017