Woord van de week

Professor Hoeksema (2022)

Gepubliceerd op 14-06-2022

Risicomodelleringsraamwerk

betekenis & definitie

In Groningen kan de NAM weinig goed meer doen. De schade die wordt toegebracht door het pompen van gas is heel vervelend, maar dat er moeilijk gedaan wordt over het betalen van schadevergoeding maakt de zaak alleen maar erger.

En als dan ook nog wordt gegrepen naar bureaucratische prietpraat zijn de rapen helemaal gaar. Het woord van deze week bracht mijn voormalige docent en collega Jacques Tersteeg tot de volgende tirade op Facebook:HAD DE NAM EEN ‘RISICOMODELLERINGSRAAMWERK’??

Je moet er maar opkomen: ‘risicomodelleringsraamwerk’!! Wat een gruwelijke vorm van inhoudsloze woordbraak! De NAM laat vanmorgen in de Volkskrant weten dat de aardbeving in het Groningse Zeerijp ‘technisch gezien…binnen het huidige risicomodelleringsraamwerk’ viel, want ‘absolute veiligheid is volgens het gasbedrijf een illusie’.

Waar halen die NAM-aliens, die ruim 40 jaar lang hersenloos ruim driekwart van de provincie Groningen door totaal onwetende en onverantwoorde gaswinning naar de kloten hebben geholpen, de brutaliteit vandaan om hun desastreuze winstbejag met een dergelijk samengesteld onzinwoord af te doen? De uit maar liefst drie abstracte woorden samengestelde compositie, ‘risico’, ‘modellering’ en ‘raamwerk’, wekt de suggestie alsof er door diezelfde NAM tijdens al deze jaren een diepgaande beraming van diverse modellen voor alle mogelijke risico’s gemaakt, berekend en toegepast zou zijn. Wonderlijk toch dat die hoogstaande modellen tot vorige week geleid hebben tot vele duizenden meldingen van schade aan vele Groningse monumenten, huizen en andere gebouwen. De wijze waarop de NAM, met inbegrip van onze huidige regering, met al deze schadeclaims omgaat, doet ook vermoeden dat niet alleen hun risicomodelleringraamwerken, maar ook de concrete schadeclaims van de Groningers als illusie moeten worden gezien, omdat er simpelweg aan de zogenaamde, jawel ‘absolute veiligheid’ per ongeluk even niet is gedacht. Lariekoek dus en een meer dan ordinaire vorm van taalmisbruik om het eigen wanbeleid nog maar even voort te laten duren en geen verantwoordelijkheid te nemen voor alle ellende en schade die zij de Groningers hebben aangedaan en zeker nog zullen aandoen in de nabije toekomst.

De meer dan ergerniswekkende inhoudsloze woordsamenstelling is in mijn ogen bijna van eenzelfde misselijkmakend kaliber als bijvoorbeeld ‘participatiemaatschappij’!

[met dank aan Dicky Gilbers]