Helen Nitschke

Student(in), Radboud Universiteit Nijmegen

Gepubliceerd op 07-10-2015

2015-10-07

Haldern Pop Festival

betekenis & definitie

Het Haldern Pop Festival is een openlucht muziekfestival, dat ieder jaar in het dorp Haldern in Duitsland plaatsvindt.

Het Haldern Pop Festival vindt sinds 1984 ieder jaar ´s zomers op de „Alter Reitplatz“ in Haldern plaas. Het is meestal drie dagen in augustus. Bij het Haldern Pop Festival, ook vaak „Halderner“ genoemd, treden vooral indie-, folk-, rock- en popbands en singer-songwriters op. Bekende muzikanten volgens de media waren onder andere Bob Geldof (1991), Jan Delay (2007) en Sam Smith (2014). Omdat de plaats waar het festival wordt gehouden klein is, is er plek voor ongeveer zevenhonderd mensen. Maar toch is het festival bij festivalbezoekers in Duitsland heel bekend en populair. Ook komen er mensen uit het buitenland af op het evenement.

Het festival wordt in het jaar 2011 met een European Festival Award voor Best Small European Festival bekroond en behaalde in het jaar 2013 en 2014 een Helga Award voor "Feinstes Booking".

Rondom het Halderner zijn veel andere dingen ontstaan. De Haldern Pop Bar in Haldern is hier een voorbeeld van, waar soms kleine concerten plaatsvinden, en ook het label Haldern Pop Recordings. En tijdens het dertigste Haldern Pop Festival werd de documentaire „Du die Schwalbe, wir der Sommer“ gedraaid.