Groot wielerwoordenboek

van asfalteczeem tot zoetemelkpositie (uitgave 1989)

Gepubliceerd op 25-05-2017

2017-05-25

euraudax

betekenis & definitie

Begrip onder toerfietsers (en ook wandelaars) om monsterritten of toertochten over een zeer grote afstand mee aan te duiden. Destijds noemde men de toerrijders die van Rome naar Napels fietsten ‘audacieux’, wat stoutmoedig, dapper betekent. Audacieux werd verkort tot audax. Dit werd de naam van een brevet dat men kreeg na het volbrengen van zulke monsterritten. In Europees verband werd dit dan Euraudax of Eurodox. Een bekende Euraudaxrit is Parijs-Brest-Parijs (1200 km).

Een rit in België. Vroeger was het een Euraudax-tocht, met rustpauzes die precies een half uur moesten duren en een gemiddelde snelheid van 25 km/u. Maar toerjongens zijn vrije jongens, die hebben geen zin in allemaal regeltjes. Die willen de horizon tegemoet. Vandaar dat het nu een vrije toertocht is. (Eindhovens Dagblad, 04/03/1995)

Vanuit de provincie kwamen er ‘monsterorganisaties waaraan alle clubs van het land konden deelnemen, zoals de 1.000 km Euraudax Roeselare-Lourdes in 1978, met daaropvolgend de Randonnée des Cols Pyrénéens, op het getouw gezet door de Koninklijke Stedelijke Wielrijders Bond van Roeselare. (Patrick Cornillie: De eeuw vóór Museeuw. 100 jaar wielrennen in West-Vlaanderen. 1997)