Golfsportwoordenboek

Golfsportwoordenboek door Jan Luitzen

Gepubliceerd op 26-07-2017

Masters, The

betekenis & definitie

(de) - een van de vier jaarlijks gehouden majors, grandslamtoernooien voor professionele golfers, op de golfbaan van de Augusta National Golf Course in Georgia (Amerika), bestaande uit een 72 holes wedstrijd die op opeenvolgende dagen wordt gespeeld; meedoen aan de Masters kan alleen op

uitnodiging

• Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in 1934 onder de naam Augusta National Invitation Toumament op initiatief van Bobby Jones en Clifford Roberts. Vanaf 1939 werd de naam The Masters gebruikt. In de oorlogsjaren 1943 tot en met 1945 werd er geen toernooi georganiseerd. Het toernooi is het enige van de vier majors dat elk jaar op dezelfde golfbaan plaatsvindt; de andere drie hebben een jaarlijks wisselende locatie. De traditie wil dat de winnaar van de Masters lid wordt van de plaatselijke golfclub en het symbool daarvan, een groen jasje (‘the green jacket’), aangereikt krijgt door de winnaar van het vorige jaar. (WIKIP).

• De formule van The Masters is 72 holes met 18 per dag in strokeplay. Na 36 holes gaan de leidende vierenveertig spelers en al diegenen die de vierenveertigste plaats delen, plus al diegenen die minder dan tien slagen boven het aantal slagen van de aanvoerder van het klassement zitten, door naar de laatste twee rondes. Als er gelijk gespeeld wordt, wordt de wedstrijd beslist in een sudden death play-off. (BADDI)

• Augusta is de plaats waarin april het jaarlijkse US Masters-toemooi wordt gespeeld. De baan staat bekend als een van de fraaiste ter wereld, met duizenden azalea’s, waarvan het merendeel tijdens het toernooi in bloei staat. Er wordt ook beweerd dat het water in de waterhindernissen blauw gekleurd wordt voor mooiere tv-beelden. (COLLJ)

Herkomst: Eng.