d. i. het land der kempen (afgeperkte landerijên), fr. la Campine, lat. Campmia of Campania, in de wandeling doorgaans de Kempen genaamd, een landschap, dat vroeger een graafschap geweest is, en begrensd werd als volgt: ten N. en O. door Maasland, ten Z. door de Demer, ten W. door de Nethe en de Donge.
Het K. heette oudtijds Taxandria, en wordt door den schrijver over de mirakelen van St.-Truien (11e eeuw) beschreven als een land vol dorre heiden en bosschen, alleen geschikt tot een schuilnest voor roovers; door de noeste vlijt der bewoners is intusschen het grootste gedeelte van K. in den loop der tijden herschapen in vruchtbare graanakkers en welige graslanden. Reeds omstr. de helft der 12e eeuw was de oude naam Taxandria door Campinia verdrongen. Het K. bevatte de geheele Meierij van 's-Hertogenbosch, met de landen van Megen, Cuyk en Ravestein, benevens eene strook van Limburg en Antwerpen, en werd kerkelijk bestuurd door een aartsdiaken, die onder den bisschop van Luik stond. Tijdens de stichting van ’s-Hertogenbosch was van het K. aan de zuidzijde reeds menig stuk grondgebied afgebrokkeld; het nog overig geblevene werd nu in vier kwartieren of meierijen ingedeeid, waarvan er slechts een den naam van K. behield, zijnde op een na het kleinste der vier, doch in rang was het ’t tweede; het grensde ten N. aan dë kwartieren Oisterwijk en Peelland, ten O. aan ’t kwartier Peellond, ten Z. aan dat gedeelte van het voormalige K., dat aan Luik was getrokken, ten W. aan de meierij van Herenthals. Het kwartier K. had van den noordoostelijken hoek van Oirschot tot den zuidwestelijken hoek van Lommel eene lengte van ruim 7 uren gaans, terwijl het op zijne grootste breedte ruim 6 uren gaans breed was; het bevatte slechts ééne stad, nl. Eindhoven, benevens 34 dorpen, t. w.:Aalst
Bergeyk
Blaarthem
Bladel (waar indertijd de fränkische koningen hun hof hebben gehouden)
Borket
Casteren
Dommelen
Duizel
Eersel
Gestel
Hapert
Hoogeloon
Knegsel
Lomrnel (dat tegenwoordig tot België behoort)
Mereveldhoven
Middelbeers
Netersel
Oerle
Oirschot
Oostel-Beers
Reusel
Riethoven
Schaft
Steensel
Stratum
Strijp
Valkenswaard
Veldhoven
Vessem
Waalre
Westerhoven
Wintelre
Woensel
Zeelst.
Dit kwartier K. wordt tegenwoordig door de Belgen gemeenlijk la Campine hollandatse genoemd, d. i. De Hollandsche Kempen; terwijl van dat gedeelte van het voormalige K., dat tegenw. tot België behoort, een deel bij de prov. Braband en een deel hij de prov. Luik ingedeeld is; vandaar de benaming van De Brabandsche Kempen en De Luiksche Kempen, welke benamingen overigens reeds veel vroeger in zwang geweest zijn voor die gedeelten van het oude K., die tot Spaansch Braband en tot het bisdom Luik behoorden. Van de voormalige Luiksche Kempen behoort de gemeente Luiksgestel tegenwoordig tot de nederlandsche prov. Noord-Braband.