Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

gloeivis

betekenis & definitie

Tot de merkwaardigste uitvindingen van 2003 behoort de GloFish, een genetisch gewijzigd zebravisje dat rood of groen fluoresceert. Deze gloeivis, zoals hij in de Nederlandse media werd genoemd, is gemaakt door een groep biologen uit Singapore onder leiding van Zhiyuan Gong. Ze voorzagen zebravissen van een groen fluorescerend gen van een kwal en een rood fluorescerend gen uit een zeeanemoon.

Het is de bedoeling dat de GloFish (van het Engelse to glow 'gloeien') in januari 2004 op de Amerikaanse markt komt. Eind 2003 waren er al enorme wachtlijsten. In de Nederlandse Welzijns- en Gezondheidswet voor Dieren is het creëren van zogenoemde transgene dieren verboden als er geen dringende noodzaak voor is. De wet regelt echter niets over de import van transgene dieren. 'Mocht een gloeivisje door de wc gespoeld worden', aldus NRC Handelsblad op 4 december 2003, 'dan zal het geen plaag worden in de natuur, zo verzekert de handelaar op zijn website. Als tropische vis kan het niet tegen lage temperaturen.'

Voorzover bekend is het gloeivisje het eerste genetisch gemanipuleerde huisdier. Men sprak in dit verband ook wel van een gen-huisdier, een woord dat niet eerder is aangetroffen.