Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Breezertaal

betekenis & definitie

We hadden al chattaal en sms-taal, maar in 2003 is er een nieuwe taal bijgekomen: Breezertaal, genoemd naar het populaire, zoete mixdrankje van Bacardi. Of Breezertaal wezenlijk anders is dan chat- en sms-taal is moeilijk vast stellen.

Het is een mengsel van Nederlands en Engels, letters en cijfers, de spelling is grotendeels fonetisch en men maakt gretig gebruik van lees- en uitroeptekens!!!! Het meest kenmerkende is de vermoeiende combinatie van gewone letters en hoofdletters. Voorbeeld: ‘HeT MeSt kEnM3Rk3nDe iS De vErMoEiEnD3 cOmBiN4Ti3 VaN GeWoN3 lEtEr$ En hOfDlEt3rS!11!’

In sommige discussiegroepen wordt Breezertaal geweerd, en meisjes die zich eraan bezondigen worden uitgemaakt voor breezersletje. Dat laatste woord, dat ook als scheldwoord wordt gebruikt voor ‘verwend grietje’, is op internet duidelijk aan een opmars bezig.

Er is <ndash> vanzelfsprekend <ndash> ook al een website breezersletje.nl. Doel van deze pagina:

Breezersletje.nl is een contrabeweging tegen de huidige Breezercultuur. Deze cultuur wordt getypeerd door onzekere, puberale jeugd die zich voedt met kleurrijke mixdrankjes met een chemische “fruitsmaak”, gedronken uit kleine glazen flesjes. Het is [ons] doel om de zinloosheid, maar ook de oorzaak van deze subcultuur aan te tonen.

Op de pagina is ook een (krakkemikkige) definitie van het woord breezersletje te vinden: ‘Een tienermeisje wat zich vermaakt met het drinken van alcoholische mixdrankjes, het versieren van jongens en niet langer instaat is een fatsoenlijke zin Nederlands te schrijven.

Vergelijk Engafrikaans, insliktaal en Zaaitaal