Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

altermondialist

betekenis & definitie

Een altermondialist is een activist voor een andere wereldorde, waarin de politieke en economische invloed van een kleine groep machtige landen beperkt blijft.

Het woord debuteerde in april 2003 in de Vlaamse krant De Morgen als opvolger van antiglobalist, een woord dat we sinds 1997 kennen. ‘In de berichtgeving rond de wereldtop van de G8 in Evian’, aldus de elektronische nieuwsbrief Taalpost op 11 juni 2003, ‘werd altermondialist voor het eerst vernederlandst tot andere-werelder (iemand die in een andere wereld wil wonen). Dat woord sluit op zijn beurt qua vorm aan bij het al langer bekende derde-werelder. Of altermondialist het inmiddels overbekende antiglobalist kan verdringen, is onzeker.’

Altermondialist is uit het Frans is overgenomen. Op Franstalige websites komt het inmiddels al zo’n 18.000 keer voor. Het woord is ook aangetroffen in het Engels, Duits en Turks.

De antiglobalisten noemen zichzelf ook wel antimondialisten <ndash> een woord dat in 2000 debuteerde. Over deze nieuwe naamswijzing schreef NRC Handelsblad op 31 mei:

Pragmatisch zijn ook de demonstranten zelf. Voorheen waren ze bekend als anti-mondialisten. Nu hebben ze zichzelf herdoopt tot ‘altermondialisten’, sinds het besef is doorgedrongen dat globalisering niet per se slecht is voor de Derde Wereld.

Men spreekt ook van altermondialisme en altermondialistisch.