Ewoud Sanders

Taalhistoricus en journalist.

Gepubliceerd op 20-02-2019

Aibo

betekenis & definitie

Begin juni bracht elektronicagigant Sony een robothond op de markt, genaamd Aibo. Dat staat voor ‘Artificial intelligence robot’,’ maar men koos ook voor die naam omdat aibo in het Japans ‘maatje’ betekent. Het ANP bracht het nieuws op 11 mei 1999 als eerste, onder de kop ‘Robothond in goed humeur haalt krant van de deurmat’. Het woord robothond bestaat al sinds 1996, Aibo is nieuw. Het is overigens een merknaam, geen soortnaam.

De elektronische Fikkie kan lopen, zitten, liggen, zich uitrekken, kwispelen en voorgeprogrammeerde kunstjes doen. Op zijn kop zit een sensor, zodat hij het merkt als hij wordt geaaid. Een camera in zijn neus voorkomt dat hij ergens tegenop botst.

Aibo is alleen via internet te koop. Sony maakte vijfduizend exemplaren, waarvan er drieduizend waren gereserveerd voor Japanse kopers. De overige waren binnen twintig minuten uitverkocht, hoewel ze peperduur zijn: maar liefst vijfduizend gulden per stuk.

Volgens Sony werden de eerste exemplaren gekocht door mannen in de dertig. ‘Sommigen waren op zoek naar gezelschap. En sommigen wilden altijd al een hond, maar dat is onmogelijk in Tokio’, aldus een woordvoerder van Sony.

Vergelijk hondenpieper en vermaakrobot.