Woordenboek van Eufemismen

Marc de Coster (2004)

Gepubliceerd op 17-08-2018

voorkeursbeleid

betekenis & definitie

Discriminatie op grond van ras, sekse enzovoort (waarvan de regels bepaald zijn in het Verdrag van Rome). Vgl. positieve* discriminatie.

De ‘algemeen-verbindendverklaring’ (avv) houdt in dat ook ondernemingen die niet zijn aangesloten bij een werkgeversorganisatie, zich toch moeten houden aan de afspraken die tussen werkgevers- en werknemersorganisaties zijn gemaakt. Zonder avv zouden bedrijven nooit bereid zijn tot afspraken over ‘goede doelen’ (over werkgelegenheid, scholing, milieu, voorkeursbeleid voor allochtonen), omdat de concurrent dan schijt kan hebben aan die afspraken.

De Groene Amsterdammer, 22-02-95

Het Vrouwenverdrag bepaalt zeer expliciet dat ‘positieve actie’ of ‘voorkeursbeleid’ geen discriminatie is in de zin van dit Vrouwen verdrag. Integendeel, Nederland kan bijzondere maatregelen treffen om de feitelijke achterstandspositie van vrouwen op te heffen, maar zodra het doel bereikt is moeten ze worden ingetrokken; er mag geen sprake zijn van handhaving van ongelijke en afzonderlijke normen.

E-Quality-Archief, jaargang y, mei 1997

Bij het aanbieden van een vacature mag geen onderscheid gemaakt worden tussen mannen en vrouwen. Uit de tekst en de vormgeving van de advertentie moet duidelijk blijken dat zowel mannen als vrouwen in aanmerking komen. Alleen in geval van een wettelijke uitzondering, bijvoorbeeld als de werkgever een voorkeursbeleid voor vrouwen wil voeren, mag van dit verbod worden afgeweken. Dit betekent dat achter de functiebenaming ‘gastvrouwen’ uitdrukkelijk vermeld moet worden dat vrouwen én mannen kunnen reageren.

Intermediair Online, 07-01-2000

< >