Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

SCHAKERLOO

betekenis & definitie

(Het Oudeland). Oude ambachtsheerlijkheid en voormalige parochie op het eiland Tholen; oppervlakte 1992,76 ha.

Van het dorp rest nu nog een buurtschap binnen de gemeente Tholen (→ Schakerloopolder).Wapen:

Dit komt voor op de wapenkaart van Smallegange (1696).

Geschiedenis:

Schakerloo was de oudste parochie van dat deel van het tegenwoordige Tholen dat behoorde tot het bisdom Luik en viel onder het dekenaat Hilvarenbeek. Schakerloo wordt in 1212 vermeld, maar de parochie moet veel ouder zijn; het lag in de 13e eeuw op een eilandje. De kerk van Schakerloo had enige altaren en twee vicarieën ter ere van de H. Maagden St.-Nicolaas. Nadat de → Eendracht de → Striene als vaarwater had vervangen, was het met de welvaart van Schakerloo gedaan. De tol verhuisde in de 13e eeuw naar Tholen.

De kerk van Schakerloo was de moederkerk van Tholen. Toen de kerk van Tholen in 1404 een kapittelkerk werd, is de kerk van Schakerloo ingelijfd bij het kapittel; de pastoor verhuisde naar Tholen. De diensten werden waargenomen door een kapelaan. In 1559, bij de invoering van de nieuwe bisdommen kwam Schakerloo onder het bisdom Middelburg. De kerk is in 1576 verwoest; het oude kerkhof is bewaard gebleven.

Na de Reformatie is het gebied van de parochie Schakerloo gevoegd bij Tholen. Enige malen is geprobeerd Schakerloo tot een zelfstandige gemeente te maken met een eigen predikant. Het bleef zonder resultaat; wel werd in 1659 besloten Schakerloo een ziekentrooster toe te staan.

LITERATUUR

J. Ermerins, Zeeuwsche oudheden VII. A. Hollestelle, Tholen. C. Veltenaar, Tholen.