Encyclopedie van Zeeland

Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)

Gepubliceerd op 24-11-2020

JERONIMUSPOLDER

betekenis & definitie

Polder in de gemeente → Oostburg; opgenomen in het → Waterschap Het Vrije van Sluis (opgericht 1942); oppervlakte ca. 197 ha, hoogteligging 1,3 tot 1,7 m + N.A.P.; behorend tot het hoofdafwateringsgebied Nol Zeven (→ Hoofdplaat polder). In de polder liggen de buurtschappen → Plakkebord, Stroopuit en de noordelijkste bebouwing van het grotendeels Belgische dorp Waterland-Oudeman.

De scheidingsdijken van de Jeronimuspolder zijn gedeeltelijk verdwenen.

De oorspronkelijke Jeronimuspolder (St.Hieronimuspolder) kwam in 1501 als herdijking in de Zuudzee tot stand; de oppervlakte bedroeg 2200 gemeten. Hij werd genoemd naar de bedijker Jeronimus Laurijn, de stichter van Philippine, of diens patroon. In de zuidoostelijke hoek van de latere polder, zuidwestelijk van IJzendijke, heeft zich de proosdij → Elmare bevonden, welk in ca. 1150 gesticht klooster verloren is gegaan bij de vloeden van 1375/76.

De Jeronimuspolder werd in 1622 door het graven van de → Brand kreek in tweeën gedeeld; ten zuiden van de Brandkreekpolder ligt de Belgische Jeronimuspolder.

De polder inundeerde in 1708 en werd herdijkt in 1711. Hij heeft behoord tot het waterschap Eiland en Brandkreek (→ Brandkreekpolder) en viel binnen de voormalige gemeente IJzendijke.

LITERATUUR

Wilderom, Tussen afsluitdammen. Gottschalk, Historische geografie II. Roos, Woordenboek. Van der Aa, Aardrijkskundig woordenboek.

< >