Het houden van landbouwhuisdieren en in meer beperkte zin van melkvee, varkens en kippen komt in Groningen relatief weinig voor. Groningen geldt als een akkerbouwprovincie.
Slechts 4% van de landelijke rundveestapel bevindt zich in Groningen. Voor varkens is het vergelijkbare cijfer 1%, schapen 8% en kippen 5%.Als gevolg van de in 1984 ingevoerde melkquotering (superheffing; zie quotering)), die gepaard ging met een verhoging van de melkgift per koe, liep het aantal koeien sinds dat jaar sterk terug. Daarnaast had een sterke concentratie plaats in de melkveehouderij. In 1998 zijn er in Groningen nog slechts 2.000 melkveebedrijven (vgl. Friesland 5.300 en Drenthe 2.800). Deze schaalvergroting zal zich sterk voortzetten na het 'op grote schaal automatiseren van de melkwinning (melkrobot). Bedrijven met meer dan honderd stuks melkvee zijn geen uitzondering meer. Nadat eerdere pogingen om tot mammoetbedrijven te komen (Eemshoeve te Spijk) mislukten, is nu een tendens ingezet waarbij melkveebedrijven met meer dan 500 koeien in 2010 regelmatig zullen voorkomen.
Bij dit alles is de houding van de consument van toenemend belang. Door ketenprojecten (met kwaliteitsbewaking ‘van het land tot de klant’) proberen boeren en verwerkende industrie het vertrouwen van de consument in stand te houden.
Naast melkveehouderij vindt in Groningen ook in enigermate varkenshouderij en kippenhouderij plaats. In tegenstelling tot Zuid-Nederland gaat het hier vaak om grondgebonden productie, wat betekent dat de mest van de dieren op hetzelfde bedrijf wordt gebruikt.
Vanaf midden jaren ’90 stimuleert de (rijks)overheid in het kader van het landelijk de terugdringing van de veestapel (vooral varkens en kippen) sterk. Veel Groninger (grondgebonden) veehouders ervaren dit als onredelijk, omdat zij - gezien de beperkte veedichtheid - vinden dat zij geen schuld hebben aan dit probleem.
Door strakke regulering van provincie (streekplan en Provinciaal Omgevingsplan) en gemeenten (bestemmingsplannen) is verdere uitbreiding van de veestapel in Groningen slechts zeer beperkt mogelijk.