Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Solwerd

betekenis & definitie

Dorp ten O. van Appingedam tussen de spoorlijn Groningen-Delfzijl en de rijksweg N41 in het N. en het Damsterdiep in het Z.; het vormt met de stad één geheel; aan de oostzijde is een bejaardencentrum. In 1536 verbrandde Meindert van den Ham de kerk; het kerspel vergaderde daarna in de Heilige Gravenkapel.

Deze kapel stond op de plaats van een hostiewonder (zie legenden) en fungeerde als bedevaartplaats. Pas in 1783 werd deze afgebroken en verrees op de plaats van de oorspronkelijke kerk de huidige kerk, met een klokkenstoel in plaats van een toren. Het interieur van de kerk dateert uit de bouwtijd.Ook: Solwert (Middeleeuwen). Sol = poel; werd = wierde, dus: wierde in een drassig gebied.

Lit.: F.J. Bakker en R.W.M. van Schaïk, 'Solwerd' in: P.J. Margry en C.M.A. Caspers (red.). Bedevaartplaatsen in Nederland I, Noord-Nederland (Hilversum 1997): D.H. Ferré Jacobs, Voorheen en thans; oudheidkundige plaatsbeschrijving op kerk- en schoolgebied van de dorpen in den ring Delfzijl (Appingedam 1909: heruitg. Buitenpost 1977).

< >