(Wageningen 1883 - Groningen 1962)
Beeldend kunstenaar. Werkzaam bij lithografische inrichting Lankhout. Hij volgde een avondcursus MO-Tekenen aan de kunstacademie in 's-Gravenhage, een opleiding aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers in Amsterdam en lessen MO-Lijntekenen aan de Academie Minerva. In Warffum was hij tekenleraar aan de HBS. Aan de HBS in Groningen was hij eveneens tekenleraar en hij was daar directeur van de Avondtekenschool. Jordens was actief lid van De Ploeg en redactielid van Blad voor Kunst.
In het begin van de jaren ‘20 was hij de eerste Nederlandse tekenleraar die de vrije expressie in praktijk bracht. Hij liet zijn leerlingen model- en portrettekenen en werken in linoleum, uitgaande van een gedicht of verhaal. Zijn werk als pedagoog trok internationaal belangstelling. Jordens schreef, naast tal van andere publicaties, een handleiding voor linoleumsnijden in het onderwijs. Ook als vrij kunstenaar had Jordens veel belangstelling voor grafiek. In zijn schilderijen hanteerde hij een ingetogener, donkerder palet dan de meeste Ploeggenoten.
Zijn werk stond onder invloed van het Franse en het Nederlandse expressionisme. Zijn belangstelling voor het kubisme, zich aftekenend in de jaren ’30, maakte de weg vrij naar de abstractie. Na WOII was Jordens betrokken bij de oprichting van Het Narrenschip.
Lit.: C. Hofsteenge, De Ploeg 1918-1941: de hoogtijdagen (Groningen 1993).