Eefke Vaes

Student at Radboud University Nijmegen

Gepubliceerd op 06-10-2015

2015-10-06

Stealing Thunder

betekenis & definitie

Stealing Thunder houdt in dat wanneer een organisatie te maken krijgt met een crisis, zij dit nieuws zelf als eerste openbaar maakt, alvorens een andere partij, om een slechte reputatie te voorkomen.

In het geval dat een organisatie te maken krijgt met een crisis, kan zij er voor kiezen om dit nieuws zelf te uiten, voordat bijvoorbeeld de media dit doet. Hiermee voorkomt de organisatie dat zij in een verdedigende positie terechtkomt. In deze positie verliest zij de controle over wat er naar buiten komt en hoe dit naar buiten komt. Door Stealing Thunder toe te passen, voorkomt zij misstanden en reputatieschade en beperkt ze de impact van de belastende informatie, die het gevolg kunnen zijn van de onmachtspositie. Bovendien komt de organisatie als oprecht en geloofwaardig over, wanneer zij het slechte nieuws daadwerkelijk als slecht nieuws naar buiten brengt.

Wanneer Stealing Thunder wordt toegepast is er sprake van een proactieve aanpak van crisiscommunicatie. Dit houdt in dat de organisatie informatie onthult voordat andere partijen de kans krijgen. De informatie kan zowel positief als negatief zijn, mits het er op gericht is reputatieschade te beperken of zelfs te voorkomen.