Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Abruzzen - st.-abruzzo

betekenis & definitie

Rode, rosé en witte wijnen. Oostelijk Midden-Italië

In deze bergachtige streek van Italië worden enkele aangename wijnen geproduceerd: Montepulciano d’Abruzzo DOC is een volle rode wijn uit de gelijknamige druivesoort. Lichter van kleur is de Montepulciano d’Abruzzo met de toenaam Cerasuolo (kersenkleur); deze wijn ligt maar kort op de schillen van de druiven en onttrekt daaraan minder kleurstoffen. Tot een maximum van 15% mogen Sangiovese-druiven worden gebruikt. Het produktiegebied is beperkt tot de provincies Chieti, L’Aquila, Pescara en Teramo. Het minimum alcoholgehalte is voor de DOC bepaald op 12%.

Trebbiano d’Abruzzo is een witte wijn uit de gelijknamige druivesoort. De afbakening van het produktiegebied is gelijk aan dat van het hierboven omschreven voor Montepulciano. Minimum alcoholpercentage is 11%. Het is een plezierige frisse wijn met rijk druivearoma, die uitstekend smaakt bij de plaatselijke gerechten van vis uit de Adriatische Zee. → ITALIË