zonbescherming betekenis & definitie

Het beschermen van de huid tegen schadelijke zonnestralen.

Te veel schadelijke, ultraviolette straling van de zon op je huid kan later in je leven huidkanker veroorzaken. Steeds meer mensen krijgen huidkanker. Je kunt verschillende dingen doen om de kans op huidkanker te verminderen. Je kunt de huid te beschermen door kleren met lange mouwen en daarbij een hoed of pet te dragen. Kleren bieden goede bescherming tegen de zon. Tenminste, als ze gemaakt zijn van weefsel dat niet te luchtig is en waar je half doorheen kijkt. Denk niet dat een T-shirtje veel bescherming biedt. Donkere kleding voelt misschien wat warm aan, maar neemt wel meer licht en dus ook schadelijke straling van de zon op. Onbedekte delen van je huid bescherm je met een zonnebrandmiddel.

Bij zonveroudering van de huid wordt de huid sneller oud. Dat gebeurt op plaatsen op het lichaam waar de zon vaker kan komen: het gezicht, de nek, de handruggen, de V van de hals, het kalende hoofd en de onderbenen. De huid wordt daar stug en minder glad en er komen rimpels en bruine en rode plekken. Mensen met een lichte huidskleur hebben hier sneller last van.
Wie toch wil zonnen, moet de huid in de loop van een paar dagen langzaam aan het zonlicht laten wennen. Niet in de zon tussen ’s ochtends elf uur en ’s middags drie uur, want de schadelijke straling is dan het sterkst. Op het water, in de sneeuw en op droog zand is de straling sterker door de weerkaatsing. Wintersporters moeten de zon niet onderschatten, want sneeuw weerkaatst straling vanaf de grond voor 85 procent terug naar boven. Bovendien neemt de zonkracht in de bergen toe.