münchhausensyndroom betekenis & definitie

Een geestelijke stoornis waarbij iemand zich verwondt of voor zieke speelt en zo de aandacht van dokters en verpleegkundigen wil krijgen (uitspraak: MUUN-gau-zun-sin-DROOM).

De aandoening wordt ook wel ‘nagebootste stoornis’ genoemd. Als een moeder of vader een kind verwondt of ziek maakt en met het kind naar dokters gaat voor onderzoek, heet dat ‘Münchhausen by proxy’. De naam berust op de gelijkenis met een persoon uit een Duits verhaal, Baron von Münchhausen. Die vertelde allemaal fantasieverhalen over ziektes bij zichzelf. Doen alsof je ziek bent heet ‘simuleren’.

Er zijn ook mensen die op het internet doen alsof ze zelf ernstig ziek zijn. Ze zijn niet gelukkig en willen hiermee aandacht krijgen en zo wat opfleuren. Ze doen dit aandacht trekken serieus: ze chatten en mailen volop met dokters en patiënten over ‘hun ziekte’ zonder te zeggen dat ze alles verzinnen, ze houden soms webpagina’s bij met een verzonnen langdurige medische ziektegeschiedenis en tot slot plaatsen ze soms zelfs een verzonnen overlijdensbericht over zichzelf. Dit is wat je noemt een ‘cyber-cool-moderne persoonlijkheidsstoornis’. Sommige psychiaters noemen die stoornis daarom inmiddels maar alvast ‘münchhausensyndroom ‘by the Internet’‘.

Kijk ook bij simuleren.