Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

libido

betekenis & definitie

De hoeveelheid seks waar iemand behoefte aan heeft (uitspraak: LIE-bie-doo).

Iemand met een sterk libido heeft meer zin in seks dan iemand met een zwak libido. Seks heeft voor veel mannen een andere betekenis dan voor vrouwen. Als je ‘libido’ omschrijft als ‘hoe vaak iemand aan seks denkt, hoe vaak iemand seks wil en hoe vaak iemand erover fantaseert’, dan heeft de gemiddelde man een sterker libido dan de gemiddelde vrouw. ‘Gemiddeld’, want niet alle mensen zijn hetzelfde en er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Hoe groot dat libido is, hangt voor een deel van de hormonen af. Mannen en vrouwen hebben niet precies dezelfde hormonen en ook niet evenveel van alle hormonen. Libido kan ook meer worden door wat mensen de hele dag aan seks en bloot zien op televisie, op internet, in reclames, in bladen, op feestjes en op straat. In veel landen, zoals Nederland, wordt seks belangrijk en winstgevend gemaakt door bedrijven die bladen, websites, clips, reclames en films maken met flink veel seks erin. Mensen zien dat, krijgen extra zin in seks en kunnen dan bij die bedrijven seksdingen kopen. Zo wordt geld verdiend.

Een heel sterk libido heet ‘hyperseksualiteit’. Als iemand daardoor de hele tijd met seks bezig is, heet dat ‘seksverslaving’.

Ook geslachtsdrift, seksuele lust, seksuele behoefte. Kijk ook bij seksualiteit, seksverslaving.