coronary bypass betekenis & definitie

Hartoperatie waarbij de chirurg vanwege afgesloten of vernauwde stukken van kransslagaderen de toevoer van bloed naar het hart herstelt door het bloed te laten stromen via een omweg door een nieuw bloedvat (uitspraak: koo-ru-NÈ-rie BAAI-pas).

Het Engelse begrip ‘coronary bypass’ betekent letterlijk ‘kransslagader-omleiding’. De kransslagaderen zijn de slagaderen die de hartspier zelf van bloed voorzien. Soms zijn die op verschillende plaatsen in het hart vernauwd, meestal door aderverkalking (atherosclerose). Dan kan het bloed er niet meer goed doorheen.

De hartspecialist (cardioloog) kijkt eerst of die slagaderen wijder kunnen worden gemaakt zonder te snijden en in de ribbenkast te zagen. Dat kan soms met weinig bloed door een dotterbehandeling. Kan dat niet door te veel of te erge vernauwingen, dan stelt de hartspecialist een omleiding oftewel bypass voor. Dat is een operatie waarvoor je veel langer in het ziekenhuis ligt. De kapotte stukken van de kransslager worden dan vervangen door een ader uit je been of een slagader aan de binnenkant van je borstholte. Die worden daar weggenomen en op je hart als omleiding vastgezet.