Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

bewegingsziekte

betekenis & definitie

Je beroerd voelen doordat je hersenen over de stand van je lichaam andere informatie van je ogen krijgen dan van het evenwichtsorgaan in je binnenoren.

Wanneer je in een auto op een slingerweg door vele bochten scheurt of in een boot bij ruw weer op zee op het water flink op en neer deint, voelt jouw binnenoor die beweging. Bewegingsziekte wordt dan ook wel ‘zeeziekte’ of ‘wagenziekte’ genoemd. Richt je daarbij je ogen op de binnenkant van de auto of de boot, die niet zo sterk beweegt ten opzichte van jouw lichaam, dan begrijpen de hersenen van jouw ogen dat je ‘stilstaat’ terwijl dat helemaal niet zo is. De hersenen ontvangen dus tegenstrijdige boodschappen: je lichaam zwiept alle kanten op, maar jouw ogen ‘zien stilstand’. Daar kunnen de hersenen niks mee. Je kunt door dat misverstand in je hoofd flink misselijk en zweterig worden en zelfs hoofdpijn krijgen, vooral als je nog niet zo vaak gereden, gevaren of gevlogen hebt. Bij oudere mensen is deze gevoeligheid vaak minder.

Ben jij gevoelig voor bewegingsziekte? Dan moet je in de auto vooral niet gaan lezen, maar naar buiten blijven kijken, het liefst door de voorruit naar de horizon. Op een deinende boot kun je het beste gaan liggen. Na een tijdje raken je hersenen gewend aan de beweging en gaat de bewegingsziekte over. Daardoor hebben mensen die lang op zee zijn er geen last meer van. Zij hebben ‘zeebenen’. Dat is geen ziekte, maar een voordeel.

Ook kinetose.