Corporate Finance Lexicon

Boer & Croon (2007)

Gepubliceerd op 28-02-2017

Algemene Vergadering van Aandeelhouders

betekenis & definitie

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders is een wettelijk verplichte, ten minste jaarlijks te houden, vergadering van aandeelhouders in een vennootschap, waarin de wettelijk c.q. statutair voorgeschreven besluiten worden genomen onder meer betrekking hebbend op het beleid, vaststelling van de jaarrekening en de bestemming van het resultaat. Bij de NV moet voorts een vergadering worden gehouden wanneer zodanige verliezen worden geleden dat het eigen vermogen daalt tot een bedrag gelijk aan of lager dan de helft van het gestorte en opgevraagde deel van het kapitaal.

Overwogen wordt om de registratietermijn voor de AVA te verlengen van zeven naar 30 dagen onder andere om meer tijd te creëren voor elektronisch stemmen en om meer mogelijkheden te scheppen bij het uitlenen van aandelen of stemrecht.
Per 1 januari 2007 is de Wet Elektronische Communicatiemiddelen ingevoerd. Deze wet beoogt het gebruik van internet, e-mail en andere elektronische communicatiemiddelen te bevorderen en zorgt voor een lastenverlichting. Zo kan de oproeping per e-mail of via de website en kan er worden vergaderd door middel van een video conference. Verder kan in de statuten een mogelijkheid worden opgenomen om op afstand een stem uit te brengen zonder tussenkomst van een gevolmachtigde.