Corona dossier

Cornona gerelateerde begrippen gebundeld door redactie Ensie

Gepubliceerd op 15-03-2020

2020-03-15

COVID-19

betekenis & definitie

COVID-19, voluit coronavirus disease 2019, is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV). SARS-CoV-2 infecteert mensen via ACE 2-receptoren.

De ziekte werd voor het eerst geïdentificeerd door medisch personeel in Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei in China, bij patiënten die een longontsteking ontwikkelden zonder een duidelijke oorzaak. Het was dokter Li Wenliang die op 30 december 2019 zijn collega's waarschuwde voor een mogelijke uitbraak van deze ziekte. Door het ontbreken van immuniteit in de bevolking in combinatie met veel besmette internationale reizigers ontstond in enkele weken een wereldwijde epidemie. Op 11 maart 2020 verklaarde de WHO dat er officieel sprake was van een pandemie.

Overdracht: vermoedelijk is COVID-19 een zoönose. Tussen mensen vindt ziekte-overdracht plaats doordat het veroorzakende virus zich verspreidt via vochtdruppels: door niezen en hoesten, menselijk contact en mogelijk via besmette oppervlakken. Besmetting via faeces is onzeker, maar bekend van de gerelateerde aandoening SARS. De incubatietijd is één tot twaalf dagen. Voor de zekerheid wordt veertien dagen aangehouden. Symptomen verschijnen één tot veertien dagen na de besmetting met een mediaan van 5 dagen tot de eerste verschijnselen.

Onbekend is of patiënten tijdens de incubatietijd al besmettelijk zijn. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat iemand een ander kan besmetten vóórdat zich bij diegene ziekteverschijnselen manifesteren. Er zijn meldingen van Chinese onderzoekers van een mogelijke incubatietijd van 24 dagen.

Bronvermelding