Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Mömpelgard

betekenis & definitie

Vroeger een Württembergsch graafschap in het Fransche departement Doubs. Door vererving aan Württemberg gekomen, werd het in 1535 onder leiding van Tossanus, een Franschman, die de Zwitsersche reformatie was toegedaan, voor de hervorming gewonnen; later echter ging het, evenals Württemberg tot de Luthersche reformatie over.

Het Mömpelgardsche Godsdienstgesprek werd gehouden 21—26 Maart 1586, wijl in het Luthersch geworden graafschap het avondmaal geweigerd werd aan de uit Frankrijk gevluchte Calvinisten, en deze laatsten van een colloquium (gesprek, samenspreking) vriendelijker bejegening verwachtten. Hoofdwoordvoerder van Luthersche zijde was Jak.

Andrea, van Calvinistische Theod. Beza.

Met betrekking tot het avondmaal werd men het eens, dat het lichaam van Christus „in, onder en met het brood” was. De Calvinisten vatten dit zoo op: het lichaam en bloed van Christus zijn thans in den hemel, op aarde bevinden zich slechts de teekenen; de eerste worden met het hart, de laatste met den mond genoten; de sacramenteele vereeniging („in, onder, met”) was dus slechts een relatieve.

Ten opzichte van de uitverkiezing aanvaardde men wel algemeen de verkiezing van een bepaald getal dergenen, die zalig worden, maar de Württembergers verwierpen het eeuwig besluit der verwerping, alsmede het bepaald-zijn van het aantal der niet-verkorenen. Toen ten slotte Beza de broederlijke liefde begeerde, verklaarde Andrea hem slechts de algemeene liefde te kunnen toedragen.

Zoo eindigde het Gesprek zonder resultaat. Toch stond Graaf Friedrich von Mömpelgard den predikers in het graafschap toe, de Calvinistische vluchtelingen tot het avondmaal toe te laten.

< >