De wet dateert al van 1971 en werd in 1993 aangepast. De Wet Breyne dient tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen, m.a.w. al wie op plan of sleutel-op-de-deur een huis of een appartement koopt, laat bouwen of verbouwen zou door die wet beschermd moeten worden.
– Deze wet is toepasselijk op iedere overeenkomst tot eigendomsovergang van een te bouwen of in aanbouw zijnde huis of appartement, alsmede op iedere overeenkomst waarbij de verbintenis wordt aangegaan om een zodanig onroerend goed te bouwen, te doen bouwen of te verschaffen, mits het huis of het appartement tot huisvesting of tot beroepsdoeleinden en huisvesting is bestemd en de koper of de opdrachtgever volgens de overeenkomst verplicht is vóór de voltooiing van het gebouw een of meer stortingen te doen.
– Opdat de wet Breyne zou gelden, moet er aan 3 voorwaarden voldaan zijn: Het gebouw moet dienen om in te wonen. De aannemer of projectontwikkelaar moet het goed bouwen, doen bouwen of verschaffen. M.a.w. dit betekent dat één aannemer (projectontwikkelaar...) voor het geheel moet instaan. Als u beroep doet op verschillende aannemers en dus op verschillende contracten is de wet niet van toepassing, zelfs niet als u een overeenkomst afsluit met één aannemer voor ruwbouw-winddicht. Als u nog geen bouwgrond heeft, geldt de wet voor een ‘verkoop op plan’ van woning én grond. Als u wel al bouwgrond heeft, geldt de wet voor zowel een algemene aannemingsovereenkomst (met uw architect en een algemene aannemer) als voor een sleutel-op-de-deur-contract (op basis van plannen van de firma). U moet één of meer betalingen doen vóór de voltooiing van de woning.
– Deze wet is ook van toepassing op iedere overeenkomst tot eigendomsovergang waarbij de verbintenis wordt aangegaan een huis of appartement, bestemd tot huisvesting of tot beroepsdoeleinden en huisvesting, te verbouwen of uit te breiden waarbij de totale prijs van de verbouwings- of uitbreidingswerken hoger is dan het minimumbedrag waarvan de berekeningsmodaliteiten zullen bepaald worden door de Koning en de koper of opdrachtgever volgens de overeenkomst verplicht is vóór de voltooiing van deze werken één of meer stortingen te doen.
– De wet Breyne (sinds de aanpassing van 1993) geldt ook bij verbouwingen of uitbreidingen, maar slechts in beperkte mate. De verbouwingen moeten deel uitmaken van de overeenkomst van eigendomsovergang. Bv. als een projectontwikkelaar een bestaande woning koopt en in het contract laat opnemen dat er werken aan moeten uitgevoerd worden, zou de wet van toepassing kunnen zijn. Op voorwaarde dat de totale prijs van de werken een ‘minimumbedrag dat door de koning bepaald zal worden’ haalt. Dat bedrag werd later, in de uitvoeringsbesluiten bepaald op minstens 80% van de verkoopprijs van de woning en moet hoger zijn dan €18.600. Ook hier geldt de voorwaarde dat er betalingen moeten gebeuren vóór de voltooiing van de werken.