Gerrit; geb. Amsterdam 19 oktober 1776, overl.
Amsterdam 16 april 1850. In 1792 nam hij de boekhandel van zijn vader over en was tevens commies ten stadhuize. Door de inlijving bij Frankrijk verloor hij zijn betrekking en moest toen geheel van zijn tekenkunst leven. In 1824 werd hij benoemd tot ie opzichter van het Rijksmuseum, welk ambt hij tot aan zijn dood waarnam. Hij oefende zich in zijn vrije uren en kreeg pas op zijn 34ste jaar enig kunstonderricht van Daniël Kerkhoff. Schilder, aquarellist en tekenaar van stadsgezichten en landschappen; ook heeft hij geëtst en gelithografeerd.Tentoonstellingen Haarlem 1825 en Amsterdam 1818—1836: binnenplaats van een hofje te Utrecht; de r.k. kerk in de Spinhuissteeg te Amsterdam; enz.
AMSTERDAM -Amsterdams Historisch Museum (vml. Museum Fodor); ruïne van de Lutherse kerk in Amsterdam (tekening); het Vlakkeveld bij avond (aquarel); Amsterdams stadsgezicht (tekening); buurtje (0.1. inkt). Verz. Splitgerber: tekeningen, w.o. de portierswoning boven de Raampoort (1816); de Galgenstraat (1816); het Vlakkeveld bij avond (1817); de ingang van het Jongens-Burgerweeshuis. -Het Corvershof: een allegorische voorstelling (aquarel, 1823). -Gemeentearchief: ruim honderd aquarellen en tekeningen van gebouwen en stadsdelen van Amsterdam (waaronder enkele samen met H. A. Klinkhamer). -Prentenatlas Remonstrantse Gemeente: versiering van de Remonstrantse kerk (aquarel, gem.
G. Lambeek (?) 1834). -RK. Jongensweeshuis: gezicht op de Lauriergracht (aquarel, gem. G. Lamberts). -Rijksprentenkabinet : ± 20 tekeningen, w.o. de St. Janskerk te Gouda; het Huis Vronestein (Utrecht); ruïne van het kasteel te Schüttorf enz. -Vondelmuseum: gezicht in de Nieuwe Kerk met het in 1772 geplaatste gedenkteken voor Vondel (aquarel, gem.
G. Lamberts 1818). DEN BOSCH -Bibl. Prov. Gen.: tekeningen in 0.1. inkt, w.o. gezichten te Breda en Woudrichem. DELFT -Gemeentearchief: tekeningen.
DORDRECHT -Gemeentearchief: de Muntwijkskapel (tekening in 0.1. inkt uit de verz. mrS. van Gijn), DEN HAAG -Gemeentearchief: enige afbeeldingen van grafmonumenten (tekeningen). HAARLEM -Gemeentearchief: enige tekeningen, w.o. de Schalkwijkerpoort met gezicht op een scheepswerf. -Teylers Stichting: verschillende stadsgezichten (in waterverf of sepia), LEIDEN -Rijksprentenkabinet: 17 tekeningen, w.o. de Griekse kerk te Amsterdam; de Kraansluis te Amsterdam; het Singel (aquarel); enz. -Stedelijke Prentenverzameling: enige tekeningen met afbeeldingen van grafmonumenten. OTTERLO -Rijksmuseum Kröller-Müller: 6 aquarellen, nL stadsgezichten, interieurs en landschappen. ROTTERDAM -Museum Boymans van Beuningen: een tiental rekeningen, w.o. te Oudewater; straatje te Rhenen; het Huis ‘de gesloten steen’ te Utrecht; gezicht bij Bentheim; de hoge voetbrug te Amersfoort; enz. UTRECHT -Rijksarchief: tekeningen, w.o. gezichten op het kasteel Nijenrode; het dorp Houten; enz.
Tentoonstelling Rijksmuseum Amsterdam (cat. 1951).
Elsevier LXXXI, 193/ (J. Knoef, bldz. 241-250).
Knoef 1945 (bldz. 225-242).
Huebner; Immerzeel; Kramm; Luns; Marius; Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek VII; Plasschaert; Scheen 1946 en 1969; Thieme-Becker; Van Hall I en port.; Voorloopige lijst der Nederlandsche Monumenten V2; Waller; Wurzbach.