Pijn op de borst betekenis & definitie

Angina pectoris (AP) betekent letterlijk pijn op de borst. Er is sprake van pijn of een drukkend gevoel op de borst, kaken, rug of armen. Meestal bij inspanning of emotionele stress . Deze klachten verdwijnen weer in rust of bij toediening van nitroglycerine (nitrospray).

De meest voorkomende oorzaak hiervan is ischemie in de hartspier door coronaire atherosclerose (aderverkalking). Ischemie kan ontstaan bij een vernauwing van een vat van 50% of meer. De diagnostiek van AP berust met name op de anamnese. Met een inspanningstest kan de diagnose worden bevestigd. Ook kan men d.m.v. angiografie (kijken in de aderen) een insuffici├źntie vaststellen.

De prognose is gunstig, echter is het wel een risico factor op een myocard infarct. Behandeling is ten eerste gericht op andere risico factoren voor een myocard infarct: stoppen met roken, een normaal gewicht, lichamelijke inspanning en een gevarieerde voeding. In geeval van diabetes wordt er gestreefd naar een optimale instelling van het suiker. Het cholesterol, trombose risico (stolselvorming) en de bloeddruk kan worden behandeld met medicatie.

Als symptomatische behandeling kan nitroglycerine worden gegeven. Dit is een spray die onder de tong kan worden gespoten tijdens klachten. Deze verwijden de vaten waardoor er meer bloed doorheen kan stromen. Vaak word dit gecombineerd met een b├Ętablokker of calcium antagonisten. Deze vertragen de hartfrequentie, verminderen de contractiliteit en verlagen de bloeddruk. Als laatste interventie kan een stent worden geplaatst (PCI = percutante coronaire interventie).

Behalve coronaire (hartvaten) afwijkingen kunnen ook slokdarm of longaandoeningen de oorzaak zijn van pijn op de borst. Bij de huisartspraktijk is er in geval van pijn op de borst slechts in 10-15% van de gevallen sprake van een cardiale oorzaak.

Gepubliceerd op 09-06-2016