Zeepkruid
o., muurachtig plantengeslacht (Saponaria), waarvan bij ons slechts één soort op beschaduwde plaatsen in zandige streken voorkomt, het gewone zeepkruid (S. officinalis), welks wortel in de geneeskunde gebruikt wordt.
Van Dale Uitgevers (1950)
o., muurachtig plantengeslacht (Saponaria), waarvan bij ons slechts één soort op beschaduwde plaatsen in zandige streken voorkomt, het gewone zeepkruid (S. officinalis), welks wortel in de geneeskunde gebruikt wordt.
Wiktionary (2019)
zeepkruid - Zelfstandignaamwoord 1. (plantkunde) Saponaria officinalis, een overblijvende, tot 70 cm hoge plant uit de anjerfamilie, de Caryophyllaceae ♢ De naam zeepkruid is afgeleid van de giftige stof saponine die de plant bevat, vooral in de wortel, en die gaat schuimen bij contact me...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)
(Sapondria officindlis). Overblijvende kruidachtige plant. Groeit vooral op zandige grazige bodems. Komt in Zeeland plaatselijk voor in de binnenduinrand en op en langs spoorwegen en -emplacementen. Wordt ook wel gekweekt als tuinplant en kan dus verwilderen.
drs. L.A. Beeloo (1981)
een anjerachtige plant, waarvan de wortelstok stoffen bevat die geschikt zijn als wasmiddel en ook in de geneeskunde worden gebruikt.
Ernst Meyer Camberg (1981).
(Saponaria officinalis): de wortel van zeepkruid is in augustus het rijkst aan saponine; 1-4 g in afkooksel om sputumafscheiding te bevorderen en secretie op te voeren.
Veerman (1954)
Saponaria officinalis L., is een overblijvende, kruidachtige plant, die in Ned. algemeen in het wild op zandgrond en in bossen voorkomt.
Winkler Prins (1949)
(Saponaria officinalis), plant uit de Anjerfam. Forse, rechtopstaande stengels met welriekende grote, witte, rozerode of lila bloemen.
E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)
(Saponaria L.), plantengeslacht uit de familie der Caryophyllaceeèn met 30 meest alpiene en mediterrane soorten in Europa en Azië, i-jarige of overblijvende kruiden met tegenovergestelde gaafrandige bladen en fraaie bloemen met een cylindrische 5-slippige kelk zonder ribben, aan de voet zonder schubben, langgenagelde kroon...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: