vertuien
...
Van Dale Uitgevers (1950)
(vertuide, heeft vertuid), (zeew.) een schip vertuien, tussen twee ver uiteen liggende ankers vastleggen ; langsstrooms vertuien, een anker recht voor- en een ander recht achteruit leggen; — (fig.) ergens vertuid liggen, zich ergens bevinden waar men door eigen schuld niet gemakkelijk vandaan kan raken; — aan het...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
drs. L.A. Beeloo (1981)
Een schip voor anker kan ten gevolge van wind of stroom rondzwaaien. Bij weinig ruimte of langer verblijf wordt dan het schip vertuid, d.w.z. het wordt voor beide boegankers gelegd, waarvan het ene recht vooruit, het andere recht achteruit ten opzichte van het schip moet liggen. Het schip kan dan niet veel meer dan zijn eigen lengte zwaaien.
Winkler Prins (1949)
het leggen van een schip voor twee ankers, op ruime afstand van elkaar, de ankerkettingen van de boeg af aan weerszijden schuin naar voren, ofwel met de kettingen in tegenovergestelde richtingen. Dit laatste geschiedt op reden, waar de schepen voor eb en voor vloed zwaaien en waar weinig ruimte is.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Vertuien - het leggen van een schip voor twee ankers, waarvan de kettingen in tegengestelde richtingen wijzen, bijv. de eene om de Oost, de andere om de West, zoodanig, dat het schip tusschen de ankers bijna op dezelfde plaats blijft liggen, maar toch op wind en stroom kan zwaaien.
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
(vertuide, heeft vertuid), tussen twee ver uiteen liggende ankers vastleggen: een schip vertuien .
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: