Venkelolie
v., vluchtige olie uit de venkel bereid.
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Venkelolie is de olie geperst uit het zaad van de venkel (Foeniculum capillaceum). Het wordt gebruikt bij de bereiding van likeuren.
Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)
Kleurlooze vluchtige olie door distillatie met water bereid uit venkelvruchten (➝ Venkel). Soortelijk gewicht 0,965 à 0,980. Stolpunt ca. 4° C. Bestanddeelen: 50 à 60% anethol, die zich bij afkoeling als kristalplaatjes afscheidt; fenchon, een bittersmakende vloeistof, welke ontbreekt in de olie, bereid uit vruchten van de zoete o...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
v./m., etherische olie uit de zaden van Foeniculum vulgare. (e)Venkelolie is kleurloos, heeft een stolpunt van 3—6 °C. De olie bevat naast 50-60 % anethool ook estragol, fenchon, pineen en dipenteen. Zij wordt toegepast in de likeurfabricage, vanwege de anijssmaak.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: